By using this site, you agree to our updated Privacy Policy and our Terms of Use. Manage your Cookies Settings.
454,124 Members | 953 Online
Bytes IT Community
+ Ask a Question
Need help? Post your question and get tips & solutions from a community of 454,124 IT Pros & Developers. It's quick & easy.

dynamiczna alokacja pamieci

P: n/a
Witam,
na poczatek moze przedstawie moja sytuacje. Mam dynamiczna liste
odpowiedzialna za przechowywanie nazw plikow w danym katalogu. Jezeli
przechodze do innego katalogu musze ta liste wyczyscic i na nowo
przypisac wartosci dla jej elementow. Napisalem do tego osobna funkcje
i niestety problem jest taki ze przekazuje do niej referencje wskaznika
pokazujacego na ta moja liste, czasem zdarza sie ze po wyjsciu z
funkcji lista jest pusta pomimo tego ze nawet jak wskaznik jeszcze stoi
przy return'ie to wszystko jest ok (cala lista jest ladnie wypelniona).
A teraz fragment kodu:

List2* fill_list2(List *list_ptr, List2 * &list2_ptr, string path)
{

ifstream new_;
new_.open("d:\\dir.txt");
int pos = 36,i=1,count =0;
bool dir;
string temp;
unsigned int position;
position = list_ptr->read_element_form_list(path);

if(position)
{
//************************************************** *****************************
list2_ptr->deletethis();
//tutaj usuwam biezaca liste
list2_ptr = new List2;
//i od razu tworze nowa
//************************************************** *****************************

//malo wazne rzeczy
getline(new_.seekg(position), temp, '\n');
temp = temp.substr(14,string::npos);
getline(new_, temp, '\n'); //wczytuje enter
getline(new_, temp, '\n'); //wczytuje nowa linie
while(temp.length())
{
if(temp.find("File(s)")== -1 ) //zeby nie wczytywal . jako folderu

if (temp.length()!=37)
{
if(temp.find("<DIR>")!= -1)
{
dir = 1;
temp = temp.substr(pos, string::npos);

list2_ptr->add_to_list2(temp, dir, size) ;
count ++;
}
}
// sort(list2_ptr);
getline(new_, temp, '\n');
}

//********************* a tutaj zwracam adres tego
wskaznika
return list2_ptr;
}

}

jeszcze funkcja deletethis()

void deletethis()
{
if (next!=NULL)
{
next->deletethis();
}

delete this;
}

Wiec tak: usuwam cala listei tworze nowa zmieniajac adres wskaznika.
Czy to tutaj jest blad? Czy jezeli usuwam liste to wskaznik rowniez
jest usuwany? Dziwna sprawa jest to ze po wyjsciu z funkcji adres sie
zgadza jednak lista jest pusta. Przeciez jest ona tworzona operatorem
new wiec nie powinna miec zakresu lokalnego ? Ja juz nic nie rozumiem.
Aha - program jest w stanie przejsc kilka petli z ta funkcja i wywala
sie podczas wypelniania listy nazwami plikow z roznych folderow. Czasem
wywali sie to przy drugim wypelnieniu listy czasem przy 10.
Przepraszam jezeli opis mojego problemu jest niejasny, jednak siedze
nad tym juz od dobrych paru godzin i z minuty na minute glupieje coraz
bardziej, Prosilbym o jakies wskazowki teoretyczne gdzie moze byc blad.

A i jeszcze jedna rzecz ktora jest zapewne wazna : pracuje w VS 2005;

Dziekuje za wszelka pomoc
Pozdrawiam
Piotrek

Dec 22 '06 #1
Share this Question
Share on Google+
1 Reply


P: n/a
Sorry i've made an error during sending my post to discussion group. It
should be send to polish one;)
Marry christmas guys :)

btw i've already solved this problem.

Peter ;)

Dec 22 '06 #2

This discussion thread is closed

Replies have been disabled for this discussion.