473,499 Members | 1,889 Online
Bytes | Software Development & Data Engineering Community
+ Post

Home Posts Topics Members FAQ

CurrentDb.Properties("MDE")

PhilOfWalton
1,430 Recognized Expert Top Contributor
I have a number of DBs that check to see if the database is an AccDb / Mdb or Accde / Mde

A function uses
Expand|Select|Wrap|Line Numbers
  1. CurrentDb.Properties("MDE")
  2.  
to return the value. This has worked for years and years.
Suddenly I am getting an error that the property is not found.

AFIK it used to be in the DAO 3.6 library but is now in the Microsoft Office 14.0 Access Database engine object library. I have a reference to the latter, but if I try to add DAO 3.6, I get a Name conflicts with existing project or library.

Have MS in their wisdom, recently changed th Office 14.0 Access Database engine object library?

Has anyone else had this problem?

Interestingly, I have a AccDe version of a database that has never been touched, and that works OK

Phil
Sep 20 '17 #1
15 20895
NeoPa
32,557 Recognized Expert Moderator MVP
I really don't know Phil.

In order to avoid the error though, you could use an intermediate function procedure that returns some default value when a property doesn't exist. EG. GetProperty().

I use a module for all such stuff. My GetProperty() function will default to using the result from CurrentDb() if no object is specified.

Expand|Select|Wrap|Line Numbers
  1. Option Compare Database
  2. Option Explicit
  3.  
  4. Private Const conNoProp As Integer = 3270
  5. Private Const conVBToDB As String = "\2|3\3|4\4|6\5|7\6|5" & _
  6.                                     "\7|8\8|10\11|1\14|20\17|2"
  7.  
  8. 'SetProperty() requires that either intPType is set explicitly OR that
  9. '              varPVal has a valid value if a new property is to be created.
  10. Public Sub SetProperty(strPName As String _
  11.                      , varPVal As Variant _
  12.                      , Optional ByVal objVar As Object _
  13.                      , Optional intPType As Integer = -1)
  14.     Dim prpVal As DAO.Property
  15.  
  16.     Call SetObj(objVar)
  17.     If PropertyExists(strPName, objVar) Then
  18.         objVar.Properties(strPName) = varPVal
  19.     Else
  20.         If intPType = -1 Then intPType = DBVal(varType(varPVal))
  21.         Set prpVal = objVar.CreateProperty(strPName, intPType, varPVal)
  22.         Call objVar.Properties.Append(prpVal)
  23.     End If
  24. End Sub
  25.  
  26. 'GetProperty() returns the value of the specified property if found.
  27. Public Function GetProperty(ByRef strPName As String, _
  28.                             Optional ByVal objVar As Object) As Variant
  29.     Call SetObj(objVar)
  30.     GetProperty = Null
  31.     If PropertyExists(strPName, objVar) Then _
  32.         GetProperty = objVar.Properties(strPName)
  33. End Function
  34.  
  35. 'PropertyExists() returns True if the property exists and False if it doesn't.
  36. Public Function PropertyExists(ByRef strPName As String _
  37.                              , Optional ByVal objVar As Object) As Boolean
  38.     Dim varTest As Variant
  39.  
  40.     On Error GoTo ErrorHandler
  41.     Call SetObj(objVar)
  42.     PropertyExists = True
  43.     varTest = objVar.Properties(strPName)
  44.     Exit Function
  45.  
  46. ErrorHandler:
  47.     If Err <> conNoProp Then
  48.         On Error GoTo 0
  49.         Resume
  50.     End If
  51.     PropertyExists = False
  52. End Function
  53.  
  54. 'DelProperty() deletes the property if it exists.
  55. Public Sub DelProperty(ByRef strPName As String _
  56.                      , Optional ByVal objVar As Object)
  57.     Call SetObj(objVar)
  58.     If Not PropertyExists(strPName, objVar) Then Exit Sub
  59.     Call objVar.Properties.Delete(strPName)
  60. End Sub
  61.  
  62. 'SetObj() sets objVar to CurrentDb() if it's not already set.
  63. Private Sub SetObj(ByRef objVar As Object)
  64.     If objVar Is Nothing Then Set objVar = CurrentDb()
  65. End Sub
  66.  
  67. 'DBVal() returns the value of the Type that is used in DAO
  68. '  from the VBA equivalent.
  69. Private Function DBVal(intVBVal) As Integer
  70.     Dim intX As Integer
  71.  
  72.     intX = InStr(1, conVBToDB, "\" & intVBVal & "|")
  73.     DBVal = Val(Mid(conVBToDB, intX + Len(intVBVal) + 2))
  74. End Function
Sep 20 '17 #2
PhilOfWalton
1,430 Recognized Expert Top Contributor
Thanks for that, I use something similar myself to add properties, but my understanding is that MDE property is something that is built into the Access database library.

Does it work for you, and which version of the Microsoft Office 14.0 Access Database engine object library are you using?
Mine is version 14.0.7188.5002 modified 4th September 2017, which is about the time my problems started.

It is in C:\Program Files (x86)\Common Files\Microsoft Shared\OFFICE14\MSO.DLL.

I would be pleased to hear if anyone else has this version and if so, if they print
Expand|Select|Wrap|Line Numbers
  1. Print CurrentDb.Properties("MDE")
  2.  
what results they get. Even more interesting is if someone with an earlier version tries the code.


Many thanks,

Phil
Sep 20 '17 #3
ADezii
8,834 Recognized Expert Expert
It is my understanding that if CurrentDB.Properties("MDE") does NOT return the Value of 'T' the DB does NOT contain editable Source Code, thus a *.mde, *.accde. If the Error of 3270 is generated (Property not found), the Database contains editable Source Code and is NOT a *.mde, *.accde.
Expand|Select|Wrap|Line Numbers
  1. Public Function fHasSourceCode()
  2. On Error Resume Next
  3.  
  4. fHasSourceCode = (CurrentDb.Properties("MDE") <> "T")
  5.  
  6. 'Property Not Found
  7. If Err.Number = 3270 Then fHasSourceCode = True
  8.  
  9. On Error GoTo 0
  10. End Function
  11.  
Sep 20 '17 #4
PhilOfWalton
1,430 Recognized Expert Top Contributor
Thanks, ADezii, but I think you are missing the point.

On typing Print CurrentDb.Properties("MDE") in the debug window, I get Error 3270 Property not found, so I can't find it's value.

As I said this has worked for years until a few weeks ago when it appears that a new version of Microsoft Office 14.0 Access Database engine object library was installed automatically.

Thanks

Phil
Sep 20 '17 #5
ADezii
8,834 Recognized Expert Expert
Sorry for missing the point, Phil. I was thinking along the lines that if a given DB is not a *.mde or *.accde then the *.MDE Property doesn't even exist and will always generate Error 3270.
Sep 20 '17 #6
NeoPa
32,557 Recognized Expert Moderator MVP
There are some properties that always exist though ADezii. I have to say I was new to this one so I tried it on a 2003 install and that also reported "Property doesn't exist", as does my Access 2010 application.
Sep 20 '17 #7
PhilOfWalton
1,430 Recognized Expert Top Contributor
What version and date of MSO.DLL are you using?
Thanks

Phil
Sep 20 '17 #8
NeoPa
32,557 Recognized Expert Moderator MVP
As I say, I tested it on two separate systems (One with Microsoft DAO 3.6 Object Library set and the other with Microsoft Office 14.0 Access database engine Object Library set). Having said that, how would I even go about checking which version of MSO.DLL is in use - if at all? You know the files that are associated with each of the libraries listed nearly all get truncated so you can't actually see what relates to what. I know this is fixed in the latest version (2016) but 2010 & 2003 are not that.
Sep 21 '17 #9
PhilOfWalton
1,430 Recognized Expert Top Contributor
Hi

Use File Explorer to Go to the location mentioned earlier, right click on the MSO.DLL and on the details tab, you see the version & date.

I read somewhere that the MDE property moved fro DAO 3.6 to the MSO.DLL. I had assumed this was correct, but Culpa Mia that was wrong information. The correct file is ACEDAO.DLL which was last modified in December 2015, so that doesn't sound as if it is the problem.

Sorry to have misled everybody.

I have tried to de-register the ACEDAO.Dll but get an error that it was loaded, but the entry point DllUnregisterServer was not found

Cheers

Phil
Sep 21 '17 #10
NeoPa
32,557 Recognized Expert Moderator MVP
PhilOfWalton:
Use File Explorer to Go to the location mentioned earlier, right click on the MSO.DLL and on the details tab, you see the version & date.
That's fine for some versions, but doesn't exist on my 2003 setup. Even if it exists how can I be sure it's the one in use. Never mind. I guess it's moot now so not worth pursuing.
Sep 22 '17 #11
PhilOfWalton
1,430 Recognized Expert Top Contributor
I don't want you to all fall about laughing, but ... if you must.

The solution to the problem was that I had Break on All Errors set as the error trapping option in the editor options.
An Accdb doesn't have the property CurrentDb.Properties("MDE") so throws an Error 3270.

Really sorry for wasting so much of your time

Grovelling apologies

Phil
Sep 23 '17 #12
NeoPa
32,557 Recognized Expert Moderator MVP
Hands up anyone who's never made such an error. No takers? No. I thought not.
Sep 23 '17 #13
isladogs
457 Recognized Expert Moderator Contributor
I realise this thread is 5 years old but an interesting thing happened today when I was testing a bug reported at another forum.

Bear with me whilst I explain:
The bug in Access 365 v2207 was that using a wizard (query/form or report) on a table with an MVF or attachment field caused Access to hang then crash. Creating any of those objects manually worked without issue

As I wrote in that thread I was tempted to say this is yet another good reason to avoid both MVFs and attachment fields,
However, more helpfully, I reported the issue to the Access team this afternoon.

The bug is actually fixed in v2208 (released a few hours later) ...though replaced by a new bug!

The point relevant to this thread is that testing the bug somehow created the MDE property & set it to T as in an ACCDE file
As a result I had typical ACCDE functionality (restricted menus ; unable to export / import objects etc)
However, it was still an ACCDB file & the code was still viewable



Luckily I was able to restore ACCDB functionality as the MDE property was NOT read only in this case

All very weird!
Attached Images
File Type: jpg AccessBug.jpg (151.9 KB, 349 views)
Sep 5 '22 #14
isladogs
457 Recognized Expert Moderator Contributor
Apologies for posting a link to another forum.
I've since written an article about this strange occurrence: Oops...how did that make an ACCDE file?
A member of the Access team has now offered to investigate the cause.
Sep 7 '22 #15
NeoPa
32,557 Recognized Expert Moderator MVP
I've been noticing (some of) the work you've been doing Colin. It doesn't fail to impress :-) Keep driving forward as you are doing.
Sep 8 '22 #16

Sign in to post your reply or Sign up for a free account.

Similar topics

4
4945
by: Howard | last post by:
I am trying to use DoCmd.TranferSpreadsheet to import a spreadsheet into an Access table that's not the CurrentDB. I have the database open, but I don't see how to tell the TransferSpreadsheet...
5
8249
by: Vladislav Moltchanov | last post by:
I am making data entry tool in Acc2K for several data collecting centres. It is convenient to have several files (mde file, .mdb with tables only etc) located in the same directory. To make...
4
3762
by: polux | last post by:
Hi everyone, i'm getting lost here... used to work with Access97 now Access2002 I'm having trouble finding currentdb Following references are checked: vb for applications
1
10787
by: jnikle | last post by:
I have a parameter query named "qry_employee_info_reports" that I need to run in the OnOpen event of a form. I'm after its total number of records. The query's got several joins in it, and one of...
7
4976
by: Tony M. | last post by:
I'm trying to execute an append query. I have a case that works, and one that returns an object not set error. THIS WORKS: Private Sub cmdArchiveRecs_Click() BeginTrans CurrentDb.Execute...
3
8615
by: Richard Hollenbeck | last post by:
In DAO, is there any difference between "set db = CurrentDb()" with parentheses and "set db = CurrentDb" without parentheses? I'm just looking for data from a single field in a table inside the...
1
3716
by: sphinney | last post by:
As my Access form opens, I want it to find the names of the tables in the current Access database and populate a combobox with the table (recordset) names. Problem is, the CurrentDb.Recordsets...
1
3048
MitchR
by: MitchR | last post by:
Hello Folks; I have run myself into a hole I cannot get of and need some assistance. I have a Form "Frm_ATandT_Activation_Center" that has a sub form "Frm_ATandT_Activation"....
7
9450
by: realspido1 | last post by:
Hi all, I have a problem which I can't figure out what is it caused by and how to solve it as I never expericed it before even though I've been using same approach many times before. I have front...
6
14985
TheSmileyCoder
by: TheSmileyCoder | last post by:
I am trying to use the CurrentDB.Recordsaffected property to ensure that the latest CurrentDB.Execute actually affected some records. I have a function intented to backup a record into a history...
0
7012
by: Hystou | last post by:
Most computers default to English, but sometimes we require a different language, especially when relocating. Forgot to request a specific language before your computer shipped? No problem! You can...
0
7180
Oralloy
by: Oralloy | last post by:
Hello folks, I am unable to find appropriate documentation on the type promotion of bit-fields when using the generalised comparison operator "<=>". The problem is that using the GNU compilers,...
0
7225
jinu1996
by: jinu1996 | last post by:
In today's digital age, having a compelling online presence is paramount for businesses aiming to thrive in a competitive landscape. At the heart of this digital strategy lies an intricately woven...
0
5479
agi2029
by: agi2029 | last post by:
Let's talk about the concept of autonomous AI software engineers and no-code agents. These AIs are designed to manage the entire lifecycle of a software development project—planning, coding, testing,...
1
4920
isladogs
by: isladogs | last post by:
The next Access Europe User Group meeting will be on Wednesday 1 May 2024 starting at 18:00 UK time (6PM UTC+1) and finishing by 19:30 (7.30PM). In this session, we are pleased to welcome a new...
0
3105
by: TSSRALBI | last post by:
Hello I'm a network technician in training and I need your help. I am currently learning how to create and manage the different types of VPNs and I have a question about LAN-to-LAN VPNs. The...
0
3101
by: adsilva | last post by:
A Windows Forms form does not have the event Unload, like VB6. What one acts like?
0
1429
by: 6302768590 | last post by:
Hai team i want code for transfer the data from one system to another through IP address by using C# our system has to for every 5mins then we have to update the data what the data is updated ...
0
307
bsmnconsultancy
by: bsmnconsultancy | last post by:
In today's digital era, a well-designed website is crucial for businesses looking to succeed. Whether you're a small business owner or a large corporation in Toronto, having a strong online presence...

By using Bytes.com and it's services, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.

To disable or enable advertisements and analytics tracking please visit the manage ads & tracking page.