469,568 Members | 1,391 Online
Bytes | Developer Community
New Post

Home Posts Topics Members FAQ

Post your question to a community of 469,568 developers. It's quick & easy.

Oracle_sid

Have just upgraded my home installation of Oracle 10g. Was using 9i. The
installation seemed to go fine, but with all the documentation, I'm having a
hard time getting the Enterprise Manager to work. With 9i, I had a shortcut
like c:\oracle\ora90\bin\oemapp.bat console. Can't find anything in the
reams of documentation on how to start EM in Oracle 10g. Any help
please...Also, I am getting an error msg: Oracle_Sid needs to be defined.
Where do I do this. Am not a DBA, and this version of Oracle is in
standalone mode(not on a network). Would appreciate any assistance here.
Thank you....
Jul 19 '05 #1
2 13637
Some additional problems have arisen. If I try to connect thru SQLPLUS, I
get error #12500, and sometimes error # 12154. Again, am not a DBA. Just
trying to get started with Oracle 10g. Have used Oracle 9i successfully at
home with no problem. Am attempting to use Oracle 10g in standalone(not
network enviornment).
I noticed that the installation did not create a Listener.ora or a
TNSNAMES.ora file, so I moved the old ones from Oracle 9i to the new home
dir in Oracle10g. Could this be what's causing me the problems. If I use
the web to attempt to get to EM, I keep getting an error message about
incorrect password, and yet I did change the password at installation.
Can't tell what the difference is between OS & HOST. Can anyone help me
here? Finally, is going thru the web now the only way to use EM. I used to
like the EM in Oracle 9i.....

"William F. O'Neill" <wf******@bellsouth.net> wrote in message
news:7C*******************@bignews4.bellsouth.net. ..
Have just upgraded my home installation of Oracle 10g. Was using 9i. The
installation seemed to go fine, but with all the documentation, I'm having
a hard time getting the Enterprise Manager to work. With 9i, I had a
shortcut like c:\oracle\ora90\bin\oemapp.bat console. Can't find anything
in the reams of documentation on how to start EM in Oracle 10g. Any help
please...Also, I am getting an error msg: Oracle_Sid needs to be defined.
Where do I do this. Am not a DBA, and this version of Oracle is in
standalone mode(not on a network). Would appreciate any assistance here.
Thank you....

Jul 19 '05 #2
Hi,
Is this a windows install ??
I didn't had any trouble like yours...

The tnsnames and listener from 9i is not a problem. It still the same.

If you want to install the java console (like in 9i) it's available on
the companion CD (or client CD - i don't remember now).

To get things working you need :

- the database started up
-> check by connecting in sqlplus with sys/<password> as sysdba.
Select status from v$isntance - if it's open then ok
- the listener (optional)
-> from the shell try: lnsrctl status

- the dbconsole (to use EM database control - web based)
- from the shell: emctl status dbconsole
or simply
http://host:7777/em

to connect to dbconsole use system or sys account (don't forget to use
as sysdba if connecting with sys)

bye
pedro

William F. O'Neill wrote:
Some additional problems have arisen. If I try to connect thru SQLPLUS, I
get error #12500, and sometimes error # 12154. Again, am not a DBA. Just
trying to get started with Oracle 10g. Have used Oracle 9i successfully at
home with no problem. Am attempting to use Oracle 10g in standalone(not
network enviornment).
I noticed that the installation did not create a Listener.ora or a
TNSNAMES.ora file, so I moved the old ones from Oracle 9i to the new home
dir in Oracle10g. Could this be what's causing me the problems. If I use
the web to attempt to get to EM, I keep getting an error message about
incorrect password, and yet I did change the password at installation.
Can't tell what the difference is between OS & HOST. Can anyone help me
here? Finally, is going thru the web now the only way to use EM. I used to
like the EM in Oracle 9i.....

"William F. O'Neill" <wf******@bellsouth.net> wrote in message
news:7C*******************@bignews4.bellsouth.net. ..
Have just upgraded my home installation of Oracle 10g. Was using 9i. The
installation seemed to go fine, but with all the documentation, I'm having
a hard time getting the Enterprise Manager to work. With 9i, I had a
shortcut like c:\oracle\ora90\bin\oemapp.bat console. Can't find anything
in the reams of documentation on how to start EM in Oracle 10g. Any help
please...Also, I am getting an error msg: Oracle_Sid needs to be defined.
here do I do this. Am not a DBA, and this version of Oracle is in
standalone mode(not on a network). Would appreciate any assistance here.
Thank you....


Jul 19 '05 #3

This discussion thread is closed

Replies have been disabled for this discussion.

Similar topics

4 posts views Thread by susmita_ganguly | last post: by
1 post views Thread by Swapnajit Mittra | last post: by
4 posts views Thread by Arun Goel | last post: by
4 posts views Thread by Christian Eriksson | last post: by
1 post views Thread by kummisara | last post: by
2 posts views Thread by William F. O'Neill | last post: by
4 posts views Thread by guiromero | last post: by
By using this site, you agree to our Privacy Policy and Terms of Use.