By using this site, you agree to our updated Privacy Policy and our Terms of Use. Manage your Cookies Settings.
440,160 Members | 1,983 Online
Bytes IT Community
+ Ask a Question
Need help? Post your question and get tips & solutions from a community of 440,160 IT Pros & Developers. It's quick & easy.

Visual Studio 2008 Error Message

P: n/a
I have a fresh install of VS2008, and when I drag a data grid on and
try and
bind it (create a new connection) I get an error.
If I connect to a database in the database window and then try and
drag a
table into a dataset, I get the same error.
The error is: "Some Update Commands Could not be generated
automatically.
The database returned the following error: Failed to find or load
the .NET
Data Provider"

Any ideas? It happens with an SqlConnection (MS SQL 2005) and an
Access
connection. Others in my office can do it fine.
I reformatted my PC last week because of a borked .NET installation,
and now
this. It's doing my nut.
Any ideas or suggestions much appreciated.
Marc
Aug 6 '08 #1
Share this Question
Share on Google+
1 Reply


P: n/a
On Wed, 6 Aug 2008 00:56:54 -0700 (PDT), MarcW <wrote:
>I have a fresh install of VS2008, and when I drag a data grid on and
try and
bind it (create a new connection) I get an error.
If I connect to a database in the database window and then try and
drag a
table into a dataset, I get the same error.
The error is: "Some Update Commands Could not be generated
automatically.
The database returned the following error: Failed to find or load
the .NET
Data Provider"

Any ideas? It happens with an SqlConnection (MS SQL 2005) and an
Access
connection. Others in my office can do it fine.
I reformatted my PC last week because of a borked .NET installation,
and now
this. It's doing my nut.
Any ideas or suggestions much appreciated.
I have managed to fix this problem. Here is the solution for anyone
else who may get it.

I also have another IDE on my system, CodeGear (Formally Borland
Delphi) RAD Studio.
I don't use any of the Borland database stuff, so I chose not to
install the providers when installing RAD Studio.

However it still added an entry to <DbProviderFactoriesin my
machine.config.
So I commented out the line
"<add name="AdoDbx Data Provider"
invariant="Borland.Data.AdoDbxClient" description=".Net Framework Data
Provider for dbExpress Drivers"
type="Borland.Data.TAdoDbxProviderFactory, Borland.Data.AdoDbxClient,
Version=11.0.5000.0, Culture=neutral,
PublicKeyToken=91d62ebb5b0d1b1b"/"

I am guessing that it could not be found, and this was cuusing all
other providers to have an error. With this commented out, Data Grids
now work (and bind automatically) without any error messages.

I'd be interested to know who's at fault here. Rad Studio for the
entry, or Visual Studio for not recovering from this entry.

Regards

Marc
http://imarc.co.uk
Aug 6 '08 #2

This discussion thread is closed

Replies have been disabled for this discussion.