By using this site, you agree to our updated Privacy Policy and our Terms of Use. Manage your Cookies Settings.
454,278 Members | 1,530 Online
Bytes IT Community
+ Ask a Question
Need help? Post your question and get tips & solutions from a community of 454,278 IT Pros & Developers. It's quick & easy.

Regarding DB2 700 exam.

P: 6
Hi All,

I have just joined this community.

I want to know about any book having only question and answer that is helpful in dealing with DB2 UDB 700 certification. I think i am prepared for 700 but want to have some hands-on, so please help.

Thanks in Advance.

Rohit
[email removed]
Aug 30 '06 #1
Share this Question
Share on Google+
9 Replies


P: 3
Hi Rohit...

Here are the sample Questions and Answers for DB2 700 exam. They are given per chapter wise..

DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
DB2 Planning: Sample Questions
1) Which of the following product will not accept remote database request?
a. DB2 UDB WSUE
b. DB2 UDB PE
c. DB2 UDB WSE
d. DB2 UDB ESE
2) DB2 Extenders can handle non-traditional data. Which of the following type of data can Extenders not handle?
a. XML
b. File
c. Spatial data
d. Music
3) Which of the following product provides connectivity to DB2 for iSeries?
a. DB2 DRDA Connection
b. DB2 Connect
c. DB2 File Link Manager
d. DB2 Link Manager
4) Which of the following does DB2 Configuration Advisor recommend?
a. SQL statements
b. New indexes
c. DDL
d. Database configuration parameter settings
5) What is the prefix key for executing an OS command in the DB2 CLP?
a. &
b. %
c. !
d. @
6) Which of the following command is used to disconnect from the database and end the db2bp process from DB2 CLP?
a. QUIT
b. END
c. TERMINATE
d. LOGOFF
7) Which of the following tool allows you to display data of a table?
a. Task Center
b. Command Center
c. Health Center
d. All of above
DB2 Planning: Sample Questions 1
DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
8) Which of the following tool can be used to monitor the state of the DB2 environment?
a. Task Center
b. Command Center
c. Health Center
d. Control Center
9) Which of the following tool can be used to schedule work for DB2?
a. Task Center
b. Command Center
c. Health Center
d. Control Center
10) Visual Explain tool will:
a. display an access plan of an explained SQL statement
b. create an access plan of an explained SQL and display the access plan
c. create an access plan of an explained SQL, execute the SQL, display the access plan, and display the SQL result.
d. Execute an explained SQL, and display the access plan.
Answers:
1. b 2. b 3. b 4. d 5. c 6. c 7. b 8. c 9. a 10. a

DB2 Security: Sample Questions
1) Which of the following authority can be granted to the dba group using the GRANT statement?
a. SYSADM
b. SYSCTRL
c. SYSMAINT
d. DBADM
2) Which of the following authority can access data in the database? Choose all that apply.
a. DBADM
b. SYSMAINT
c. SYSCTRL
d. SYSADM
3) Which of the following DB2 command can be used to change bob’s password?
a. CHANGE PASSWORD USER bob OLD bobpass NEW newpass
b. CONNECT TO sample USER bob USING bobpass NEW newpass
c. CONNECT TO sample USER bob USING bobpass NEW newpass CONFIRM newpass
d. No DB2 command can be used to change the password of a user ID
4) Which of the following is not a valid authentication type?
a. CLIENT
b. TRUST_ALLCLNTS
c. KRB_SERVER_ENCRYPT
d. KERBEROS
5) Which of the following statement will fail? Choose all that apply.
a. GRANT USE OF TABLESPACE syscatspace TO db2admin
b. GRANT USE OF TABLESPACE tempspace1 TO PUBLIC
c. GRANT UPDATE (salary, bonus) ON employee TO PUBLIC
d. GRANT ALL PRIVILEGES ON TABLE employee TO user1
6) After a database is created, which of the following is true?
a. Grant CONNECT, CREATETAB, BINDADD, and IMPLICIT_SCHEMA privileges to PUBLIC
b. Grant SELECT on system catalog tables to PUBLIC
c. Grant USE privilege for table space USERSPACE1 to PUBLIC
d. Grant BIND and EXECUTE privileges on each successfully bound utility to PUBLIC
e. All of the above
DB2 Security: Sample Questions 1
DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
7) Which of the following privilege is required to create a new package in a database?
a. CONTROL
b. BIND
c. EXECUTE
d. BINDADD
8) Given that the following commands are issued:
connect to sample user db2admin
grant control on employee to db2user
revoke control on employee from db2user
What privileges on table employee does db2user retain? Choose all that apply.
a. CONTROL
b. UPDATE
c. SELECT
d. ALTER
e. db2user does not have any privilege on the employee table
9) Which of the following system catalog view contains the grantee information of the REFERENCE privilege on a view?
a. SYSCAT.VIEWS
b. SYSCAT.TABLES
c. SYSCAT.DBAUTH
d. SYSCAT.TABAUTH
e. SYSCAT.REFERENCES
10) Which of the following statement will NOT allow db2user to grant the privileges specified in the statement to others?
a. GRANT INDEX ON employee TO db2user WITH GRANT OPTION
b. GRANT UPDATE (salary, bonus) ON employee TO PUBLIC WITH GRANT OPTION
c. GRANT CONTROL ON employee TO PUBLIC WITH GRANT OPTION
d. GRANT ALTERIN, CREATEIN, DROPIN ON schema1 TO db2user WITH GRANT OPTION
Answers:
1. d 2. a,d 3. c 4. b 5. a,b 6. e 7. d 8. b,c,d 9. d 10. c

Accessing DB2 UDB Data: Sample Questions
1) Which of the following statement is true?
a. A tablespace cannot have more than one container
b. A container can be assigned to multiple tablespaces
c. A device can be used as a container
d. A tablespace can only have one table
2) Which of the following statement is true?
a. a table is an ordered set of data records
b. an index always accesses data in ascending order
c. a view stores the data on a different tablespace
d. an index can be used to enforce uniqueness in a table
3) Which of the following statement is true?
a. Space allocation of a DMS tablespace is managed by the operating system
b. Space is preallocated in DMS tablespace
c. DMS tablespace does not require tuning
d. DMS tablespace does not have data striping
4) CREATE DATABASE command creates some default table spaces. What are they? Choose all that apply.
a. SYSLOGSPACE
b. TEMPSPACE1
c. USERSPACE1
d. SYSCATSPACE
5) Which of the following is true when a database is created using COLLATE USING IDENTITY?
a. All values are compared using their binary representation
b. All values are compared based on TERRORITY
c. All values are compared based on SYSTEM
d. All values are compared based on USER DEFINED
6) What keyword is used when creating SMS tablespaces?
a. SYSTEM MANAGED
b. DATABASE MANAGED
c. MANAGED BY SYSTEM
d. MANAGED BY DATABASE
Accessing DB2 UDB Data: Sample Questions 1
DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
7) What keyword is used to define the number of pages that the database will write to one container before skipping to the next container?
a. SKIPSIZE
b. PREFETCHSIZE
c. STRIPSIZE
d. EXTENTSIZE
8) Which of the following ways is used to control the extent size of a tablespace? Choose all that apply.
a. specify the extent size at tablespace creation
b. specify the extent size at database creation
c. specify the default extent size in the database configuration parameter
d. specify the default extent size at database creation
9) Which of the following command is used to enter database location information in a system database directory?
a. CATALOG DATABASE DIRECTORY
b. CATALOG DATABASE
c. CATALOG DATABASE LOCATION
d. CATALOG NODE DATABASE
10) Which of the following method can be used to catalog a database at a client workstation?
a. using DB2 Discovery
b. using DB2 access profiles
c. using Configuration Assistant
d. using CATALOG commands
Answers:
1. c 2. d 3. b 4. b,c,d 5. a 6. c 7. d 8. a,b,c 9. b 10. a,b,c,d

other questions are in the next post
Regards
Siva
Sep 1 '06 #2

P: 3
sample questions continued

Working with DB2 UDB Data: Sample Questions
1) To store the price of items with a maximum price of 99999.99, which data type do you use?
a. numeric(5,2)
b. double
c. decimal(7,2)
d. money
2) Which two of the following data types can be used to store double byte data?
a. graphic
b. varchar
c. BLOB
d. DBCLOB
3) Given the following tables: Table1 Table2 1 3 2 4 5 How many rows will be returned if the following statement is executed? SELECT * FROM Table1, Table2
a. 0
b. 3
c. 5
d. 6
4) Using Table1 from question 3, which SELECT statement will return a result set with no duplicates?
a. SELECT DISTINCT * FROM Table1
b. SELECT UNIQUE * FROM Table1
c. SELECT DISTINCT (*) FROM Table1
d. SELECT UNIQUE (*) FROM Table1
Working with DB2 UDB Data: Sample Questions 1
DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
5) For the following SELECT statement: SELECT * FROM employee What is true about the order of the result set?
a. ascending order
b. descending order
c. no order
d. order data was entered
6) Which operator is used to retrieve the set of values which exist in the first table, but not the second in a query?
a. Left Outer Join
b. Except
c. Only
d. Where
7) Given the following table: grades name class grade bob math 99 ann math 95 tom chem 85 bob chem 99 Which statement will change bob’s grade in math from 99 to 85?
a. UPDATE grades SET grade=85 WHERE grade=99
b. UPDATE TABLE grades SET grade=85 WHERE name=’bob’ AND class=’math’
c. UPDATE grades SET grade=85 WHERE name=’bob’ AND class=’math’
d. UPDATE grades SET grade=85 WHERE name=’bob’
8) Given the following statements: CREATE TABLE table1 (col1 INTEGER, check (col1 > 100)) CREATE VIEW view1 AS SELECT col1 FROM table1 WHERE col1 > 150 Which of the following INSERT statement will fail?
a. INSERT INTO view1 VALUES (150)
b. INSERT INTO view1 VALUES (125)
c. INSERT INTO view1 VALUES (200)
d. INSERT INTO view1 VALUES (100)
Working with DB2 UDB Data: Sample Questions 2
DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
9) Which of the following cannot occur with the ALTER TABLE statement?
a. Change the name of a column
b. Drop an index
c. Drop a foreign key
d. Add a column
10) Given the following stored procedure: CREATE PROCEDURE proc1 (IN id char(2), OUT code int) How can it be invoked from the Command Line Processor (CLP)?
a. run proc1 (‘A0’, ?)
b. call proc1 (A0, ‘?’)
c. proc1 (‘A0’, ?)
d. call proc1 (‘A0’, ?)
Answers:
1. c 2. a, d 3. d 4. a 5. c 6. b 7. c 8. d 9. a 10. d

Working with DB2 UDB Objects: Sample Questions
1) If table1 is defined as follows: CREATE TABLE table1 ( id integer NOT NULL, name varchar(20) WITH DEFAULT ) Which INSERT statement will fail?
a. INSERT INTO table1 (id) VALUES (1)
b. INSERT INTO table1 (name) VALUES (‘tom’)
c. INSERT INTO table1 (id, name) VALUES (2, ‘julia’)
d. INSERT INTO table1 VALUES (3, ‘ann’)
2) If the following statement is executed: CREATE TABLE newtable LIKE table1 Which of the following is copied from table1?
a. indexes
b. data types definitions
c. triggers
d. data
3) What is the difference between a primary key and a unique index?
a. There is no difference
b. Primary keys are defined on child tables
c. The column(s) used for a unique index can contain NULL values
d. Primary keys can only be defined using one column
4) When defining a referential constraint, what type of key is defined on the child table?
a. foreign
b. composite
c. unique
d. primary
5) When defining a referential constraint, which delete rule will allow rows in the parent table to be deleted when rows in the child table exist?
a. restrict
b. no action
c. set null
d. keep
Working with DB2 UDB Objects: Sample Questions 1
DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
6) What is one good reason for storing column data with the index key?
a. It is required
b. To make the index more unique
c. There is extra space
d. Improve the performance of some queries
7) For the following statements: CREATE TABLE phonebook ( nameid int, name varchar(50), address varchar(200), phone char(10)) CREATE UNIQUE INDEX nameindex ON phonebook (nameid) INCLUDE (phone) What will be stored with the index key?
a. name
b. nameid
c. address
d. phone
8) Given the following statements: CREATE TABLE students ( studentid integer NOT NULL, course char(4), CONSTRAINT courses CHECK ( course IN (‘MATH’, ‘CHEM’, ‘ENG1’, ‘HIST’)) NOT ENFORCED ENABLE QUERY OPTIMIZATION ) Which INSERT statement will NOT fail?
a. INSERT INTO students VALUES (11111, ‘MATH’)
b. INSERT INTO students VALUES (22222, MATH)
c. INSERT INTO students VALUES (‘22222’, ‘CHEM’)
d. INSERT INTO students VALUES (11111, ‘GEOG’)
9) When defining a referential constraint, which delete rule will delete related rows in dependent tables when a row in the parent table is deleted?
a. restrict
b. set null
c. cascade
d. no action
Working with DB2 UDB Objects: Sample Questions 2
DB2 UDB V8.1 Family Fundamentals
10) Which of the following command is not valid?
a. CREATE INDEX
b. ALTER TABLE
c. DROP INDEX
d. ALTER VIEW
Answers:
1. b 2. b 3. c 4. a 5. c 6. d 7. d 8. a 9. c 10. d

DB2 Concurrency: Sample Questions
1) Which isolation level would lock the most data?
a. Uncommitted Read
b. Repeatable Read
c. Cursor Stability
d. Read Stability
2) An application is bound using repeatable read. You notice that there are a large number of locks being held at any given time, what should you do to decrease the number of locks?
a. Increase the size of the locklist parameter
b. Use the BIND option to change the isolation level to read stability
c. Increase the size of the log files
d. Alter the table in question to row level locking
3) If you want to maximize concurrency without seeing uncommitted data values and high data stability is not required. Which isolation level would you choose?
a. Uncommitted Read
b. Read Stability
c. Cursor Stability
d. Repeatable Read
4) If you are executing queries and do not want to see changes made to the result data sets produced. Which isolation level would you choose?
a. Uncommitted Read
b. Read Stability
c. Cursor Stability
d. Repeatable Read
5) Mary from HR is revising salary of all the staff in the XYZ company. Her application is designed to commit the transaction only after the salary updates from the employee table are made for every employee.
At the same time, Peter from the Accounting department uses CS isolation level to query the employee. However, due to Mary’s update, Peter’s application was hung.
Which of the following can be set to cause Peter’s application to fail with an error so that he doesn’t have to wait forever?
a. Alter the employee table to use locksize TABLE
b. Increase the value of locklist
c. Update the locktimeout parameter to finite number
d. Decrease the value of maxlock
DB2 Concurrency: Sample Questions 1
DB2 UDB 8.1 Family Fundamentals
6) What is the possible cause of a lock escalation? Choose all that apply.
a. When lock storage space is full
b. An application with too frequent COMMIT and/or ROLLBACK requests
c. An application has exceeded the threshold of how much lock storage space each application can hold
d. All of the above
7) Which of the following isolation level will avoid phantom reads?
a. Uncommitted Read
b. Cursor Stability
c. Read Stability
d. Repeatable Read
8) What does SQL0911N with reason code “2” means?
a. The application is timed out due to excessive lock wait
b. The application is terminated due to deadlock
c. Row locks held by the application are escalated
d. The lock storage space is full
e. db2user does not have any privilege on the employee table
9) Which of the following object can be explicitly locked by a DB2 command?
a. Views
b. Buffer pools
c. Columns
d. Tables
10) Isolation level can be specified for which of the following?
a. A session
b. A database connection
c. A cursor
d. All of the above
Answers:
1. b 2. b 3. c 4. d 5. c 6. a,c 7. d 8. b 9. d 10. d (You can declare a cursor for a select statement which specifies the isolation level)
Regards
Siva
Sep 1 '06 #3

P: 1
Hi All,

I have just joined this community.

I want to know about any book having only question and answer that is helpful in dealing with DB2 UDB 700 certification. I think i am prepared for 700 but want to have some hands-on, so please help.

Thanks in Advance.

himant
[email removed]
Sep 21 '06 #4

P: 6
Hi Siva,

Thanks for the questions.

One more thing ....can you provide me any link to DB2 700 practice questions..if you have or any other help......

Thanks in Advance

Rohit.
[email removed]
Oct 4 '06 #5

P: 5
IBM has a wonderful site called developersworks that has lots of free stuff for DB2 (and other things too).

They have free tutorials for all of the certification exams for v8 and v9.

700 DB2 Fundamentals (v8)
701 DB2 DBA (v8)
703 DBA Application Development (v8)

730 DB2 Fundamentals (v9)
731 DB2 DBA (v9)

Registration is required - but is free.

Russ
Oct 18 '06 #6

P: 2
Hi,
I need sample papers for Ibm Db2 Certification 700 Exam.
plz forward me to [email removed]

Thanking you,

Regards,
Vaseem
Apr 12 '07 #7

P: 2
Hi rohit,
I need sample papers for Ibm Db2 certification 700 Exam. If u have it please do forward it to [email removed]

Thanks & Regards,
Vaseem
Apr 12 '07 #8

P: 2
Hi ,

This is Sunil. I need sample question for exam 730 DB2 DBA. If you have please forward me on my gmail id. - sunilkumar0909@gmail.com

Thanks
Sunil
Oct 15 '07 #9

P: 1
Hi,

This is Sumit and planning to take db2 exam 700 on friday. If you have a exam sample question please forward it to me at goyal.sumit@gmail.com
Oct 16 '07 #10

Post your reply

Sign in to post your reply or Sign up for a free account.